CO2-thermo vizsgálat kiértékelése

A CO2 kezelés előtt 4 db felvétel készült a lábszárról, egy hátulról és 3 db szemből. A dorsalis felvételen jól látható a lábszár vénáinak terheltsége, varicositas típusos jele. Mindkét lábon főként mediális lefutású sávos hiperterm infra jelek láthatók, markáns irritációs kivetülés, de a gyulladásos szintet nem éri el. A perifériás keringésre utaló termikus végértékek igen alacsonyak mindkét lábnál, a felvételen teljes egészében 30 fok alatti bőrfelszíni jelek mérhetőek.

Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése

A bal láb kezelése 30 percig tartott, utána 5 felvétel készült, 2 hátulról és 3 szemből.

Mindkét láb esetén egy részleges keringési átrendeződés jelei figyelhetők meg, természetesen a bal lábnál ez markánsabb. Az alapjel minimálisan 1 C foknyit emelkedett. A 31-38 és 32-36 felvételpárokon szépen látható ez a folyamat. Az alapjel emelkedés mértéke a tapasztalat alapján elég magas ahhoz, hogy kizárólag a környezeti hatások, pihenés, légkondicionált helyiség, stb. számlájára legyen írható, de valamekkora szerepe ennek a természetes folyamatnak is van. Azonban ha a lábszárat és a lábfejet durván két külön régiónak tekintjük, akkor egyértelműen markáns hőmérséklet emelkedés figyelhető meg a lábfej javára, melynél 4-5 C foknyi változás látható a bal láb esetében.

Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése

Elmondhatjuk, hogy a láb distalis részeinek hőmérséklet emelkedése markáns, és az alapjel emelkedést ebből levonva is 3-4 foknyi változást mérhetünk.

A lábszár vénás képleteinél visszafogottabb emissio látható, vagyis csökkent a hőmérsékletük, ami részleges keringési redisztribúcióval magyarázható. Ez élettanilag normális folyamat, a perifériás hajszálerek nyitásakor a lábszár vénáiban pangó, gyulladás felé hajló vér újra megindul és normalizálódik a hőkibocsátása.

Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése Széndioxid thermo vizsgálat kiértékelése

Ezen kívül a kezelt bal láb mellett a jobb lábnál is látható fokozódó aktivitás, mely vélhetően a masszázsnál jól ismert konszenzuális hatás eredményeként jött létre. A 37-es képen gyönyörűen látható az azonos beidegzésű területeken a hőmérséklet fokozódás, a mértéke természetesen a jobb-bal láb esetén különböző.

Összefoglalva

A kezelés során a lábfej hőmérséklete megemelkedett, az ellenoldali lábfejnél is láthatunk hőmérséklet emelkedést. A lábszár majdnem gyulladt vénáinak hőmérséklete pedig valamelyest csökkent.

Zimány Péter
orvosbiológiai mérnök, thermográfus

« Széndioxid csizma